Månadsarkiv: augusti 2022

5 inlägg

KARRA!

Lagningslappar med inspiration från Silvermuseet

KARRA! är handvävda och handfärgade lagningslappar som Ida Isak Westerberg har tagit fram i samarbete med Silvermuseets butik under projektet Formstark Norrbotten. KARRA! associerar till karameller, något sött och oemotståndligt som en unnar sig vid speciella tillfällen.

På Silvermuseet samlas minnen från livet i Arjeplog, där ett stort fokus ligger på bruksföremål och hur de använts och lagats under lång tid. Detta tankesätt vill vi belysa och föra vidare, att vi ska bära det vi har så länge det går.

KARRA! kan du använda för att förlänga livslängden på dina kläder så att ni kan skapa ännu fler minnen tillsammans. De är framtagna efter mönster och vävtekniker som går att återfinna i museet och färgerna är inspirerade av Arjeplogs miljöer.

Material: 100% ull (sytråd i polyester)
Tvättråd: Ullprogram på 30 grader med tvättmedel för ull

Textilkonstnär i de queeras tjänst

I veckan har det varit Luleå Pride. Nya backdrops till scenen hade installerats i stadsparken och de fick hänga uppe i 48 timmar innan de blev vandaliserade. Uppskurna revor i båda två. De skrev om händelsen på instagram och jag behövde inte tänka mer än en sekund innan jag skrev ett meddelande och sa att jag kunde laga dem. Och så blev det.

På fredag morgon åkte jag dit med mitt sykit med alldeles för tunna trådar (fick snabbt införskaffa lite grövre garn) och började sy ihop den hårda plasten.

De skadar oss och vi läker men varje händelse lämnar ett ärr.

Istället för att låta oss definieras av ärren så ser vi till att vår grund är fylld med näring och kärlek så att vi kan växa tillsammans, få ännu starkare stammar, fylligare bladverk och färggladare blommor.

Det är vi som gör det, för att vi vill men också för att vi behöver.

Tack älskade queera community, vad vore vi utan varann.

RESIDENS PÅ RICKLUNDGÅRDEN

Under juli månad packade jag bilen och körde till Saxnäs där jag blivit tilldelad ett residens på Ricklundgården i Folkes ateljé.

Jag har letat sidor hos mig själv jag inte funnit tidigare, i historien, i marken, i vyerna och kroppen.

Jag har testat tekniker jag inte använt, solfärgat med växter från specifika platser och vävt med sådant jag hittat.

Jag har undersökt nya uttryck, vad som vilar och vad som kan komma fram när jag ger det tid och plats. 

Vyerna jobbade hårt för att charma mig och inte var jag svårflörtad!

Om du är nyfiken på vad ett residens på Ricklundgården innebär så kan du läsa mer här: Art in residence
Mitt residens genomfördes med mobilitetsstöd från Region Norrbotten. Om du bor i Norrbotten kan du, som konstnär, ha rätt till ekonomiskt stöd när du genomför verksamhet utanför länet. Så otroligt tacksamt!

ida isak + skogsbrynets trädgård

I sommar har jag och Erica på Skogsbrynets trädgård i Måttsund haft två gemensamma kurser i naturlig färgning. Är det något jag tycker är roligt så är det att samarbeta med olika kreatörer med stora och små projekt. Erica är trädgårdsmästare och driver en snittblomsodling utanför Luleå och vad är mer perfekt än att kombinera Ericas odlingskunskaper med mina färgningskunskaper?

DET VILDA

Det första kurstillfället fokuserade vi på de vilda växterna som finns i vår natur. Vi gick en vända i skogen och plockade på oss olika växter, vissa hade jag introducerat och vissa var rena experiment. Sedan dukades det upp på bordet som en buffé för alla att ta ifrån.

DET ODLADE

Andra kurstillfället var i augusti och till detta var växterna som Erica odlat enkom för detta redo att användas. Erica visade oss runt i trädgården och berättade om de växter hon odlat och sedan fick vi plocka vår egen påse med de blommor och blad vi ville prova använda.

När en lämnade Skogsbrynet fick en med sig en egenfärgad sidensjal. Och här nedan ser ni hur mina blev, den gula är försommarsjalen och den färgglada är sensommarsjalen. Tänk att de är färgade med pigment från Norrbotten och ingenting annat, så otroligt lyxigt tycker jag och de funkar till så många tillfällen.

Här kan ni läsa mer om Ericas verksamhet: https://skogsbrynetstradgard.se/

VÄLKOMMEN TILLBAKA BLOGGEN!

Det var nio år sedan sist jag skrev en blogg. Jag kommer knappt ihåg hur man gör men har saknat det mer och mer på sistone. Så jag tänkte ge det ett försök! Det kommer nog blandas lite tankar kring arbetet som textilkonstnär, livet i Norrbotten och att leva som en queer person med autoimmun sjukdom. Jag kommer nog meddela om kurser som ska bli och utställningar som varit och allt däremellan.

Låt oss testa och se om det är min nya grej!