Myter och verkligheter – en lesbisk odyssé var ett projekt för att synliggöra lesbisk historia och samtid i Norrland. Det är dels ett fotoprojekt, dels ett projekt där lesbisk historia letas i arkiv runtom i länet, dels ett museum och dels ett mentorsprogram. Det lesbiska museet är i en husbil som på det sättet kan ta sig runt i länet och skapa queera mötesplatser där den stannar. I museet finns de historier som hittats i arkiven, verk som en kan vara med och skapa samt verk av olika konstnärer.
DET RULLANDE MUSEET
Till det Lesbiska museet har jag fått äran att göra två uppdrag, det första var en lesbisk brudkudde.
Yllebroderade brudkuddar tillverkades mellan 1734 och 1835 i Jämtland och Härjedalen. Kuddarna var främst en prakttextil och ett minne från en avgörande händelse i livet. Kuddarna satt en på, på väg till kyrkan eller trolovningskalaset. Broderiet kan ha varit kvinnans form av diktning där hon la in symboler och tro som visade hennes förhoppningar inför sitt nya liv.
På Lesbisk odyssés brudkudde har en lesbisk nässla huvudrollen, likt i våra hem växer den livligt och frodigt. I varje hörn står en jämtländsk snippblomma och beskyddar nässlan och längs med sidorna finner vi ångermanlands landskapsblomma styvmorsviolen. Mellan 1910- och 1950-talet brukade bisexuella och lesbiska uppvakta sin crush med violer för att visa sin sapfiska åtrå. Mellan blommorna grundas vi i vetskapen av att lesbisk odyssé är närvarande, guidande och stärkande i vår identitet. Kudden kantas av granar och vatten för liksom oss har skogen och älvarna alltid funnits i Norrland och liksom oss kommer de alltid bestå.
Ett annat verk jag gjort är en tolkning på en skiss som hittades i Maja Beskows arkiv i Umeå. Det är ett monogram med bokstäverna A och Å i mitten som står för Anna Ågren som var en kärlek till Maja Beskow. Denna skiss överförde jag till textil och försökte göra den så mycket sin tid som möjligt med linnebotten och silkestrådar. I monteringen kom jag på att den skulle hänga som en vimpel och då fastnade denna traditionella form i mig på något sätt.
MENTORSPROGRAM
Projektet har ett konstnärligt mentorsprogram för skapande hbtqi+personer under 25 år som bor eller har bott i Norrland. Under ett års tid finns en professionell lesbisk konstnär som mentor för att stötta en i sitt skapande på temat “lesbiskhet i Norrland genom tiderna”. Programmet börjar med en startträff och avslutas med ett vernissage av en konstutställning som ska visas på museer och konsthallar. Däremellan sker mentorsskapet på Skype, telefon och en egen träff med mentorn.
Hösten 2019 till Hösten 2020 hade jag äran att vara mentor i mentorsprogrammet Myter och verkligheter – en lesbisk odyssé. Ett projekt som synliggör lesbisk historia och samtid i de fem norra länen. Jag fick äran att under ett år stötta 4 unga queera personer att skriva in sig i samtiden genom konsten. Projektet sammanfattades i en stor grupputställning där mentorer och deltagare om vartannat ställde ut verk som skapats under året och det verk jag skapade till utställningen var detta. En pläd i handfärgad ikat med rya som forsar ut ur väven i mönstret av Norrlands alla älvar.
Att bli omsluten, att omslutas, vi omsluts av mjukhet och värme. Vattnet omsluter oss när vi kliver ner i älven. Älvarna rinner, de forsar från fjällen och den mark som så länge koloniserats och brukats. Vissa har blivit tämjda, till och med tömda genom de stora verk som nyttjat dess kraft. De passerar skogarna som kanske skövlas vilken dag som helst men än får stå kvar. Till slut mynnar de ut i Bottenviken och Bottenhavet. Vi har rest längs dem, hämtat vårt vatten ur dem, levt med dem och av dem. De är urkraft och livsnerver.