textilkonstnär, hantverkare och pedagog

Ett nytt färgeri

En vecka innan jul åkte jag upp till Vanhaniemi för att jobba årets sista dagar där. Men eftersom jag varken har varpa i Luleå eller Vanhaniemi så hörde jag av mig till Hedenäsets vävstuga och frågade om jag fick låna deras. Så några dagar innan jul hoppade jag in i bilen och körde dit.

Jag är så tacksam för att jag fick låna en så bra varpa och hem till huset kom jag med en redig bunt flätor av det morjärvsgarn jag fått av Katarina Pirak Sikku, det som en gång var hennes mammas garn.

Eftersom jag har flyttat från Korsträsk där jag hade mitt färgeri så behövde jag en ny plats att färga garn på. Jag hittade lite yta nere i morfars gamla garage och verkstad och installerade mig där. Använde vatten från bastun och placerade kokplattan bredvid pelarborren.

Sedan höll jag på att färga både syntetfärg och växtfärg innan jul och i mellandagarna som jag sen kunde ta med mig till vävstolen i Luleå. Grunden för vårens första projekt är lagd!