textilkonstnär, hantverkare och pedagog

ÅRSBERÄTTELSE 2023

Jag har försökt sammanfatta min konstnärliga verksamhet under året och tänkte att jag kunde dela med mig av det även här för nyfikna.

Utställningar 

Året började med tre utställningar som hängde sedan året innan, Sompasenvuoma 1 och 2 som var med på Luleåbiennalen på Havremagasinet i Boden, separatutställningen Tillhörigheter på Galleri Y i Sunderbyn och grupputställningen Händer tillsammans på regionhuset i Luleå. I maj visades mitt verk Vihjaila i Skåpet i Östersund som drivs av Intragalactive Art Collective. I slutet av juni reste jag till Granö för att hänga utställningen Tunneks Sie Jänkän / Känner du myren på Sjungaregården i Granö med vernissage 1 juli. I september hade jag två utställningar, separatutställningen Vävkompott på restaurang Karl August i Luleå och jag och Anna Classon ställde ut vår utställning När Myren Talar på Galleri Hörnan i Falun. Under oktober månad deltog jag på Stockholm Craft Week. Både i grupputställningen X-faktor som Åsa Pärson var ansvarig för och för separatutställningen Tunneks Sie Jänkän på Studio K18. För Stockholm Craft Week fick jag ekonomiskt stöd i form av mobilitetsstöd från Region Norrbotten som täckte resa och boende vilket är oerhört tacksamt. 

Workshops

Under februari var jag gästlärare en vecka på Happis Arts and Crafts i handvävning. I oktober höll jag och Skogsbrynets trädgård en workshop i naturlig färgning tillsammans på Returpunkt Centrum i Luleå.

Art Talks/ Föreläsningar

I januari deltog jag på avslutningsseminariet av Luleåbiennalen och berättade om Vävjuntan. I mars var jag på Älvsby folkhögskola och föreläste om mitt konstnärsskap. I oktober var jag med i ett samtal om queer konst på Bok och Bild i Luleå. I november reste jag till Oslo och pratade om Craft as a collaborative practice på Norwegian Crafts seminarium Craft as a meeting place. 

Andra projekt

Jag var en av curatorerna för Young Arctic Artists 2023 som vi hade vernissage för i Rovaniemi i augusti. Jag var med i projektet X-faktor där jag tillsammans med andra handvävare fick ta oss an TC2:an och lära oss programmera digitala vävsystem vilket innebar två resor till Stockholm, en i juni och en i augusti. Jag lämnade tillbaka en liten bit myr till myren och gjorde en följetong om dess återhämtning på instagram. Jag blev inbjuden till Tromsö av Eva Svaneblom för att delta på ett ArtLab tillsammans med henne och Tanja Andersson under en vecka i september. 

Fortbildning

Förutom projektet X-faktor där jag fick lära mig digital vävning gick jag en kurs i formtagning på KKV Luleå för Lena Flodman och en kurs i tornedalskt allmogemåleri för Gunnel Tjäder.

Sålda verk

6 verk såldes till institutioner i Norrbotten och Skåne

Skapade verk

Jag har jobbat mycket med dubbelväv och skapat Räven var här, Tinar fram, Kasvanti och Levähtää. Jag har lärt mig finnväv och vävt fem vävar i serien Rämeämänty. Jag vävde två till av Tuvornas tröst och sydde Vijhaila av gamla vävar, guldtråd och restgarn från tuvorna.

Nästa år

vill jag hålla fler workshops, söka projektstöd, undersöka det performativa mer. Jag har bestämt mig för att landa i ordet Juurtua när det kommer till mitt vävande vilket betyder Att rota sig på meänkieli och jag har delat in det i två olika delar. Det kommer bli spännande. Hoppas det går runt.